Heldagsträning

Matte om träning:
Började lördagsmorgonen med en promenad, år frukost och sen bar det av till spårskogen och kurs. I dag skulle vi lägga ett U-spår med en slutapport. Gjorde som vanligt att spåren fick ligga ca 1 timme och sedan selade jag på Kashi vid sidan om spåret. Vi gör ett så kallat sidopåsläpp. Kashi gjorde en korrekt riktningsbestämning och sen var det bara att hänga på och hålla emot. Den här gången gick hon rakare i spåret, tappade några gånger men hittade snabbt spåret igen. När vi började komma mot slutet så möttes vi av en korsande skogsväg som Kashi stannade upp vid. Både jag och instruktören (Kicki) var övertygade om att vi missat slutapporen (eftersom vi inte ska lägga spår över vägar ännu) så jag stod stilla och höll emot fast Kashi ville över vägen. Tillslut sa Kicki att jag skulle släppa efter och bara ett par meter efter vägen så hittade Kashi slutapporten. Så kan det gå! Vi går ju inte våra egna spår så det gäller att lita på hunden.

Appropå att lita på hunden så fick vi efter kursen följa med när instruktörerna skulle spåra med sina hundar. Jag följde med Magnus och hans Springel Spaniel. Jag fick hålla hans andra hund Bruno, en dvärgpincher. Spåret skulle ta ungefär 10 minuter att gå och det gick i en oländlig terräng. Hunden spårade på bra och vi hängde efter, lilla Bruno drog i kopplet och sprang för fullt med hans små korta ben. Tllslut hade vi nästan svårt att hinna i kapp och några gånger lyfte jag upp Bruno och sprang men då började han skälla, så snabbt ner med den lilla jycken igen. Efter ca 20 minuter började i alla fall jag misströsta och tillslut kom vi tillbaka till utgångsplatsen igen med ett konstaterande att hunden hade fått upp ett viltspår istället. Så kan det visst också gå.

Nu skulle man då kunna tro att det var dags att åka hem, men så var inte fallet. Just den här dagen låg spårkursen och tävlingslydnadskursen på samma dag. Så tillbaka till klubben och en kort promenad med Kashi innan det var dags för tävlingslydnad. Vi började med momentet ”hälsning”. Man skulle gå fram till instruktören och ta i hand och hunden skulle sitta fint vid sidan. Gick faktiskt riktigt bra. Sedan körde vi inkallnig fast bra korta med fokus på ingångarna. Kashi höll sig i skinnet ett bra tag men sedan brast det och hon tog några repor. Hon hittade en gammal tygboll som hon sedan gjorde ALLT för.  Fick till ett par riktigt snygga läggande under gång. Sedan tränade vi linförighet och fritt följ. Bitvis mycket bra det med. Jag hade mycket bättre kontakt med henne den här gången och jag vågar ha henne lös större stunder. Men det gäller att vara med hela tiden. Tappar jag fokus då kan hon vara ”gone with the wind” på en sekund. Instruktörens slutord när vi satt och gick igenom dagen och kom till vår tur ” ååh, boxern! Den kommer du kunna träna med hur mycket som helst”. Hon är väldigt förjust i Kashi och tycker att hon har rätta temperamentet men som hon också sa; ”när du är ute på tävling så kommer du säkert få några boxerrace ibland vissa gånger, men det är bara att rycka på axlarna och säga ” det var den här tävlingen…nästa blir bättre!” Instruktören har tidigare haft Boxer men har nu Rottweiler och hon jobbar även som lydnadsdomare.

Väl hemma vid halv fem så var jag dödstrött. Kashi däremot var helspeedad hela kvällen . Jag vet inte om hon fick något överslag eller om det kanske inte alls var lika ansträngande för henne som det hade varit för mig.