Träning och lite framtidsplaner

Ska försöka få till en liten årskrönika så småningom men inte just idag. Jag har ju skrivit en sedan 2007 då jag började blogga om Kashi och vissa år är det nästan det enda som jag skrivit under hela året 🙂 Nu ska jag bara skriva ner lite för att än en gång påminna mig om hur kul och effektivt det är med klickerträning. Jag har några sådana inlägg under mina år men av någon anledning så kommer jag alltid av mig och tragglar vidare på invanda spår. Det är inte lika lätt att klickerträna hundar som förväntar sig att få kommandon så det tar en liten stund för att få dem att förtstå att det är ok att tänka själva. Under flera år har jag prenumererat på tidningen Canis och i februari ska jag för första gången gå en kurs via via Canis Hundskola i Sörmland. Det är en specialkurs i inkallning och som kursen beskrivs ligger huvudfokus på att lära ägaren rätt träningsteknik.  Som jag förstår det så finns det en plats kvar så är någon intresserad så finns mer info här. Instruktör är Anna Larsson som har företaget 3vallare och även hennes sida har jag följt i flera år. Rekommenderas!

De senaste veckorna har jag försökt backa tillbaka för att stämma av och lära in några av grundfärdigheterna med samtliga hundar. Det gäller tex target, både med musmatta på golvet, handtarget och targetsticka, utgångsställning och vändningar på stället mm. Med Sasha har jag även börjat träna in att hon ska backa ifrån mig vilket är ett lite mer avancerat moment i rallylydnad. Det är så häftigt och se när polletten trillar ner men det ställer väldigt höga krav på mig att jag ska vara exakt med klicket och gå sakta fram.

Något som jag måste tänka på och som är det svåraste med att träna tre hundar, är att min egen energi blir sämre efter en stund vilket kan gå ut över den sista hunden. När en hund är färdig så måste jag nollställa mig helt så att jag inte påbörjar nästa med fel förväntningar och på fel nivå. En fördel är att de är så träningssugna när de har suttit och tittat på polarna en stund 🙂

Berry och jag ska kanske börja träna sök! Nästa vecka ska vi på ett infomöte på Södertälje bk och om det klaffar med  allt så ska vi starta upp en sökgrupp. Tanken är att jag ska ägna mig fullt ut åt brukset med Berry och köra Rallylydnad med de andra två under det här året. Sashas brukskarriär är inte på något sätt bortglömd men jag måste jobba mycket med hennes attityd mot andra hundar för att våga mig på tex en platsliggning. Hon har aldrig gjort något men hon är spänd som en fiolsträng och stirrar ut alla som kommer i hennes väg… kastar sig i värsta fall fram i kopplets längd om man inte har en nagel i ögat på henne. Som sagt så tror jag inte att det finns aggressivitet i det men hon kan ju skrämma slag på både folk och fä med hennes boxerstyle. Jag har anmält både Kashi och Sasha till Rallylydnad i Fagersta den 9/2 och förhoppningsvis kniper Sasha sitt sista kvalificerande resultat i fortsättningsklass så att vi kan gå vidare till Avancerad klass. Först ska vi se till att inte bli bortlottade bara.

På fredag bär det av till Göteborg och MyDog! Berry och Sasha ska ställas för en engelsk domare vilket alltid är extra kul!

 

Annons