Aktiveringskurs

Matte om träning:
En riktigt aktiv fredagskväll bjöds vi på vårt första kurstilfälle på ”Aktiveringskursen” för Bella. Bella har precis gått klart sin utbildning på Hundens Hus. Mer om henne kan man läsa på www.vitherdehund.se.

Kvällens tema var nosarbete och vi fick börja med att prova på Viltspår. Bella hade lagt spåret åt oss. När vi kom fram till spårets början så såg man direkt att Kashi blev lite avvaktande och svansen hängde lite samt att hon fick lite ragg vid svansroten. Det var visst ganska vanligt att vissa hundar reagerade så på blodlukten. Länge stod hon och luktade på starten och jag trodde först inte att hon skulle börja spåra vidare. När hon sen började så gick hon saktare än vanligt i spåret och med ett helt annat kroppspråk. Mot slutet så vände vinden och hon fick upp farten men spårade förbi den gömda klöven. Jag stannade upp och hon vände för att sedan hitta den. Lite läskig var den allt :-). Försökte få henne att gripa klöven men hon nöjde sig med att lukta på den med intresse.

Därefter fick jag lägga ett kort personspår, jag la en vinkel och en planerad böj som blev mer som en vinkel den med och sen en slutapport. Medans spåret la till sig lite så visade Bella Uppletande med sin Vita herdehund Baily. Hon hade märkt upp en ruta i skogen och där lagt ut 4 föremål i blandade material. Sen skickade hon Baily som fint sprang och hämtade en och en. Därefter gick vi tillbaka till spåret som gick bra, hon tog vinkeln fint och markerade slutapporten. 

Sen provade vi lite Sök. Vi höll till vid Almnäs och de stora skjutbanorna. Jag gick och gömde mig i ett av valven medan Bella höll i Kashi. Det var inga problem med att hitta matte. Vi provade en gång till och då gömde jag mig i skogen, inga problem det heller. Det här tyckte hon var roligt! Sista gången fick Bella gå och gömma sig och jag fick verkligen hålla i för Kashi var riktigt taggad. Som ett skott for hon i väg, in i tunneln. Som ett skott höll hon därefter på att springa ur tunneln också så Bella fick ge ifrån sig ett litet ljud för att hon skulle vända och komma tillbaka. Mitt i allt det här så ska jag säga att de sköt för fullt på skjutbanan bredvid så någon skottberörd hund är hon i alla fall inte. Det var någon gång i början som hon lyfte blicken mot skottet men sen var hon fullt koncentrerad på allt annat skoj som vi gjorde.

Vi avslutade med ett kort godisspår uppe på en ”betongränna”, då var hon nog lite trött eller så var godiset inte gott nog för jag fick påminna henne lite att fortsätta leta. Några godisar i en trädstam fick hon också leta upp. Bella tyckte att Kashi hade skött dagens övningar jättebra och att vi hade ett bra samarbete ihop. Det var roligt att få prova lite nya saker som man kan aktivera sig och sin hund på.

Nu var kurstillfället slut men eftersom Bella tänkte åka och låta Baily bada så följde vi med. De lekte jättefint med varandra!