Avslutning på valpkursen

Matte om träning:

Vi träffades först och Elinor berättade lite allmänt om spår, vilket var vad vi skulle få prova på sista gången. Tyvärr (törs man knappt säga) var det alldeles för varmt för att det skulle vara optimalt att spåra. Om marken är för torr så går inte lukterna ner i marken lika lätt utan virvlar omkring. Vi åkte vidare mot Elinors hemtrakter och parkerade ”mitt i skogen”. Där fick vi en och en lägga ett litet spår genom att med små steg trampa oss in en bit i skogen, vika av som ett U och gå tillbaka ca 50 meter ifrån där vi gick in. Lite då och då släppte vi små godbitar i våra fotspår och straxt efter U-svängen fick vi lägga en rolig leksak.

Medan spåret fick ligga och dra lite så mumsade vi en jättegod sockerkaka som Elinor hade bakat. Hundarna fick vänta i bilarna, dels för att de inte skulle se spåret som vi la och dels för att de skulle vara koncentrerade när vi väl tog ut dem en och en.

Det var jättespännande och lärorikt att se hur de olika hundarna löste uppgiften beroende på bla temperament. Någon var lite mer försiktig och vågade inte riktigt leda utan väntade på instruktioner från matte, då fick vi tips om hur man skulle gå vidare i sådana situationer, någon gick väldigt nogrannt fram, långsamt och metodiskt och ett par (”trubbnosar är vi allehopa”) var det bara att hålla i hatten och hänga med!

Vi fick lägga två spår var. Det första gick jättebra för Kashi. Trots att jag hade lagt ut korv på 4-5 ställen innan leksaken så var hon mer intresserad av mitt spår, hon missade nämligen alla korvarna förutom den sista… Fort gick det och jag var blev väldigt paff att hon fattade galoppen så fort eftersom vi aldrig har gjort det förr. Det här gav verkligen mersmak!

Andra spåret vimsade hon runt lite, bajsade två gånger innan hon tog upp spåret igen och rusade förbi leksaken….. jag halade in henne tillbaka och då fick hon syn på leksaken. Som med en trofé i munnen fick hon springa tillbaka till resten av gänget. När jag stoppade in henne i bilen igen så somnade hon på studs.

Sen fick vi diplom och konstaterade av vi alla tyckte att kursen hade varit jättebra och att det varit ett trevlig gäng. Vi var alla intresserade av en eventuell fortsättning! Bilder finns under galleriet.

Tack Elinor för att du har hjälp till att uppfylla mina mål som jag hade med den här kursen; att få en lydig och glad hund som är lätt att ha med överallt och som man kan ha roligt tillsammans med!