Valpkurs nr 5

Matte om träning:

Det var sista gången som vi tränade på planen, nästa gång är en dubbelgång som vi ska tillbringa i skogen och prova på lite spår. Först fick vi berätta lite om vår hundras och vad den har för ursprung. Vi kom fram till att ingen av våra raser var avlade för att samarbeta med människor på samma sätt som tex vallhundar. Det kräver mycket mer av oss när det gäller att motivera hunden och kräver en stor portion tålamod och envishet.

Vi fick starta med en stationsövning för att kolla hur duktiga vi hade blivit! Det var 4 markeringar som var utlagda och vi skulle börja med att gå fint i koppel, sätta hunden vid nästa markering, koppla loss och gå lös vid sidan till nästa där hunden skulle ligga. Därefter lös igen vid sidan för att sedan stanna kvar när föraren gick till sista markeringen och kallade in.

Vi blev nog alla lika paffa över hur fint våra hundar klarade det här! Kashi som vanligt mera studsande vid min sida men som Ellinor sa att det viktigaste är att de har arbetsglädje och att det är ok när de är valpar att de hoppar lite.

Eftersom vi hade gått igenom allt vi skulle under kursen så frågade Ellinor om det var något speciellt vi ville träna på. Att få stopp på hunden när den drar iväg eller kommer för långt ifrån var ett önskemål från flera. Inte det lättaste kanske men  Ellinor beskrev hur man kunde träna på det med hjälp av tex orden stå, vänta eller stanna. Det handlar ju även om i det vardagliga när man tex kommer innanför dörren att använda ett kommando för att hunden ska vänta när man tex ska torka tassarna.

I alla fall så trodde jag att vi kunde visa med Kashi hur det kunde se ut att få stopp på henne i farten. Jag stod en bit ifrån Ellinor och hon lockade på Kashi och jag skulle få stopp på henne. Första gången hann jag inte riktigt med utan Kashi kom fram till Ellinor men vände när jag ropade in henne. Andra gången vände hon klockrent mitt mellan oss! Hon var såå duktig tjejen!

Vi tränade även lite inkallning och det gick jättebra det med. Det som jag var mest nöjd med var att Kashi satt eller låg avslappnat mellan övningarna och när vi stod och pratade även fast vi var mycket nära de andra valparna. Det var stor skillnad från de andra gångerna när hon varit mer gnällig och bara ville busa med de andra. Dessutom kunde vi gå hyffsat fint till och från planen vilket inte har gått tidigare. Det finns hopp inför framtiden!

Det finns nya bilder under galleriet.